Geschiedenis

Drumfanfare Showband Heijningen (DSH) is opgericht op 1 november 1978 door 5 enthousiaste muziekliefhebbers uit Heijningen. Dit waren: Adrie Nouwen, Bart Konings, Dinnus Frijters, Niek Nieuwkoop en Arie Sonneveld. Het idee ontstond op een gezellige avond onder het genot van een drankje. Familie en vrienden werden gevraagd om mee te doen. In het begin bestond de groep alleen uit 16 slagwerkers, die in een garage oefenden op plankjes. Al snel werd Piet Balemans gevraagd om het geheel te leiden. Als dirigent van Fanfareorkest “Burg.W.M.van der Harst Tamboer en Trompetterkorps” uit Ooltgensplaat had hij de capaciteiten om van de groep een volwaardige drumband te maken.

De financiën voor de aanschaf van instrumenten is deels bij elkaar “geschooid” in Heijningen en omstreken. De band liep spelend door het dorp om sponsors te vinden. Ook werden er in Heijningen bingo’s georganiseerd. Met de opbrengsten daarvan werden de eerste instrumenten gekocht van muziekvereniging “Crescendo” die toen net gestopt was. De eerste uniformen waren een cadeau van vereniging “Burg.W.M.van der Harst Tamboer en Trompetterkorps” uit Ooltgensplaat. Dit waren oranje capes; de kleur hiervan komt terug in het logo.

Nog steeds komt een deel van de financiën binnen door de bingo's die georganiseerd worden door DSH. Griet en Arie Sonneveld hebben hier jarenlang hun vrije zondagavond voor opgeofferd. Tegenwoordig worden de bingoavonden één keer per maand op zaterdagavond georganiseerd in het Pestalozzihuis in Heijningen.

 

In 1979 werden er blaasinstrumenten aan de groep toegevoegd. 16 Trompetten, 4 ventieltrombones, 2 lyra’s en een bas vormden toen Drumfanfare Showband Heijningen. In de jaren 80 en 90 is de band uitgegroeid tot een drumfanfare.

 

Diverse dirigenten en instructeurs hebben de showband geleid. Zo hebben door de jaren heen Piet Balemans, Wilco Bos, Piet Heijstek, Wil Veeke, Marcel Matthee en Piet Schepers de band klaargestoomd voor optredens, taptoes en concoursen.

De eerste muziekstukken bestonden uit: “Apart gevoel”, “Babylon”, “Meisje ik ben een zeeman” en “Adalita”. De laatste wordt sinds enkele jaren (in een andere uitvoering) weer gespeeld.

 

De showband was in die tijd erg actief met zo’n 25 optredens per jaar. Er werd gespeeld op huwelijken, jubilea, optochten en in diverse parken in Nederland en België en in het voorprogramma van de nationale taptoe in Breda. In 1982 werd voor de eerste keer deelgenomen aan een bondsconcours. Er volgden al snel meer concoursen en het ging steeds beter. In 1988 werd het korps voorzien van nieuwe instrumenten en veranderde qua bezetting in een echte drumfanfare. De kwaliteit van de fanfare kwam in een stroomversnelling toen zij in 1991 deelnam aan een bondsconcours van WEZEBO in Breda. Met een 1e prijs mocht deelgenomen worden aan de kampioenswedstrijden van WEZEBO (district West Brabant en Zeeland) in de 3e divisie sectie D. Bij deze wedstrijden werd het kampioenschap voor de eerste keer behaald.

Chiem de Vos

Adrie Nouwen was de eerste voorzitter. Later hebben Cees Vos, Chiem de Vos (foto links), Karel Reijndertse en Johan Buurstee hem opgevolgd.

Johan is helaas vlak vóór het 30-jarig bestaan, in 2008, overleden. Piet Schepers (foto rechts) heeft hem toen opgevolgd. Hij leidt als dirigent vanaf 1992 de fanfare. Piet wordt tijdens de repetities bijgestaan door Rick Deijkers (slagwerkinstructeur) en Cornald Nuiten. Cornald geeft muzieklessen aan de blazers en vervangt Piet als dirigent bij afwezigheid.

In 2013 heeft Johan Sonneveld de functie van Piet als voorzitter overgenomen.

1993 was ook het jaar dat de fanfare voor het eerst op gepaste wijze de Watersnoodherdenking muzikaal begeleidde. Iedere 5 jaar wordt de Watersnoodramp uit 1953 herdacht. Hierbij zijn bijna 70 inwoners van Heijningen verdronken. Nabestaanden en betrokkenen worden voor de herdenking uitgenodigd. In 2003 is door Wilco Bos en Jan Schipper een speciaal muziekstuk gecomponeerd met de toepasselijke titel: “The First of February".

 

Op dit moment worden er bijna geen lopende optredens meer uitgevoerd. Omdat steeds meer leden de exercitie lichamelijk niet meer aan konden hebben we in 2002 ervoor gekozen om voornamelijk zittende concerten te verzorgen. Uitzonderingen hierop zijn de Heijningse aangelegenheden zoals Koningsdag, intocht van Sinterklaas enz. Dan wordt er een rondwandeling in Heijningen verzorgd waarbij de kinderen bij de school opgehaald worden. Gelukkig is er op dit moment weer toename van jeugdleden in opleiding voor tamboer of blazer. Hierdoor is het streven er op gericht in de nabije toekomst weer loopoptredens te kunnen gaan verzorgen.