Watersnoodherdenking

 

Watersnoodherdenking 1953 - 2013

 

 

 

Op 1 februari 2013 was het weer 60 jaar geleden dat een deel van Zuidwest Nederland geteisterd werd door de watersnood. Deze watersnoodramp van 1953 wordt in Heijningen iedere 5 jaar herdacht.

Tijdens deze watersnoodramp zijn vele mensen uit Heijningen door verdrinking om het leven gekomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De gemeente Moerdijk wil de herdenking van deze ramp levendig houden. De 60 jarige viering moest deze keer iets speciaals worden. Vanuit heel Nederland werden familieleden en nabestaanden van de omgekomen inwoners van Heijningen uitgenodigd om naar deze herdenking te komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het voetbalterrein van de plaatselijke voetbalclub Chrislandia werd een groot paviljoen geplaatst, dat plaats biedt aan ongeveer 500 mensen. Er werden hoogwaardigheidsbekleders uitgenodigd zoals: Burgemeester en Wethouders van de gemeente Moerdijk, de korpsleiding van de Commandotroepen uit Roosendaal, het bestuur van het Waterschap Brabantse Delta etc..

 

De organisatie van de 60 jarige herdenkingsplechtigheid was in handen van Stichting Herdenking Watersnoodramp 1953 Gemeente Moerdijk.. De opkomst was overweldigend. Ruim 500 gasten hebben de herdenking bijgewoond. Er waren zelfs mensen die buiten onder de paraplu de herdenking gevolgd hebben.

De toespraken van voorzitter Johan Nuiten, pastoor Peter de Rooij en burgemeester Jac Klijs werden afgewisseld met passende muziek van Drumfanfare Showband Heijningen.

 

 

5 jaar geleden heeft DSH dit ook met succes mogen uitvoeren. Nu werd de herdenking nog grootser aangepakt.

2 Zangeressen van het conservatorium hebben DSH met enkele nummers vocaal begeleid.

Kinderen van de plaatselijke basisschool ’t Kompas werkten mee aan het openings- en slotnummer.

Erevoorzitter van DSH Chiem de Vos droeg enkele gedichten voor.

Net als 5 jaar geleden werd wederom het speciaal voor deze herdenking door Wilco Bos gecomponeerde nummer `the First of February´ uitgevoerd. En speciaal voor deze herdenking werd het nummer "Watermensen" samen met de kinderen van Basischool 'T Kompas uitgevoerd.

 

 

Na de bijeenkomst in de tent werden de genodigden door DSH begeleid naar het monument van de watersnoodramp naast het Pestalozzihuis, waar tijdens het leggen van kransen en bloemen een paar koralen en het Wilhelmus ten gehore werden gebracht. De bijeenkomst bij het monument werd afgesloten met de Last Post gespeeld door de 1e trompettist Cornald Nuijten.

 

 

 

 

Na afloop was het Watersnoodhuis, Veluwestraat 2, geopend voor publiek.

De Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen heeft in de woning een tentoonstelling over de Ramp ingericht.